Wigilijny barszcz z uszkami

W kuchni wigilijne próby generalne. Co prawda barszcz, z kiszonych buraków, robiłam wielokrotnie, ale dziś specjalnie dla Was...żeby zrobić zdjęcia... żeby spisać proporcje. W tym postnym barszczu „oczek” nie uświadczysz, ale jak się postarasz, będą uszka. Moje są zamrożone i czekają na wigilijną odwilż.
Mimo, że kilka rzeczy przezornie przygotowałam wcześniej, powoli ogarnia mnie świąteczna panika. Planuję upiec sernik z cukinią, placek jabłkowo-makowy, pierniki, kruche ciasteczka. Ugotuję, jak co roku kapustę z grzybami, jakieś pierogi, kompot. Bo ryby i surówki to zadanie pozostałych biesiadników. Głowa huczy od pomysłów, tylko czas jak zwykle, nieubłagany.

Wigilijny barszcz z uszkami
Składniki: 
  • 2 litry wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • pół selera
  • pół pora
  • cebula
  • ziele angielskie (3 kulki)
  • liść laurowy (2 listki)
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka koperku
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cytryna ewentualnie
  • kiszony barszcz

Do gotującej się wody wrzucić obrane i umyte warzywa. Moje jarzyny dodatko przekrawam, żeby wywar był intensywny. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, obrany czosnek, majeranek, koperek i gotować około pół godziny. Następnie wyjąć jarzyny (no chyba, że jest wśród gości smakosz gotowanych jarzyn) i wlać kiszony barszcz. Do mojego garnka trafia cała zawartość kiszonki, łącznie z burakami, po to, żeby zupa była intensywna. Całość dogrzać, lecz nie  gotować, bo barszcz starci swój piękny kolor. Na końcu doprawić pieprzem i solą, próbując uprzednio całość, bo sama kiszonka jest słona. Do barszczu można dodać soku z cytryny. Podawać z ugotowanymi uszkami.

Średnia: 4.5 (głosów: 2)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Ewa

Będę gotowac w niedziele :), dodam jeszcze do wywaru jak co roku: suszonego grzyba, suszoną śliwkę i jabłko (kwaśne)

Portret użytkownika anka

Barszczyk musi być. U nas będzie jeszcze biały, tzn brązowy :)) taki kolor dzięki grzybom, dużej ilości grzybów:)) kocham ten barszcz!

Portret użytkownika jusmag

Pytanie-na ile osób mniej więcej wystarczy takiego barszczu z proporcji które podałaś?
Dzięki z góry za odpowiedź

Portret użytkownika anka

Wywar+kiszonka=3,5 - 4l ugotowanego barszczu. Biorąc pod uwagę różne wielkości talerzy, uszka etc. to porcji będzie 10 -15 (ok szklanka zupy na osobę)  :))

Portret użytkownika jusmag

Dziękuje za szybki odzew :)
Na dzień dzisiejszy wiem, że będzie 15 osób dorosłych i 1 trzylatek :)
Pozdrawiam