Leczo

Nie wiem czy to dobrze, ale jestem typem sezonowca. Jak ogórki to kiszenie, jak maliny to sok, jak cukinia to leczo. Dziś leczo zrobiłam na obiad, jutro zrobię na zimę.

Leczo
Składniki: 
  • cukinia
  • 2-3 papryki
  • 2 cebule
  • 3-4 pomidory
  • 2 laski kiełbasy
  • 3 łyżki koncentratu
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Dodać obrany i drobno pokrojony czosnek i podsmażyć. Dodać obraną, wypestkowaną i pokrojoną w kostkę cukinię. Dołożyć oczyszczoną z pestek i pokrojoną w drobne paski paprykę. Całość dusić aż warzywa będą miękkie. Olej już nie będzie potrzebny, bo warzywa puszczą sok. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokrojone w grubą kostkę wrzucić do garnka. Dodać pokrojoną w półksiężyce i podsmażoną kiełbasę. Przyprawić solą i pieprzem. Zwolennikom zdecydowanych smaków polecam dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Pomieszać, zagotować i jeść na ciepło.

Uwaga: młoda i miękka cukinia nie musi być obierana ze skóry.

Ten przepis zrobili:

Średnia: 4.3 (głosów: 3)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Ewa

zgodnie z prośba pisze na blogu... ja uwielbiam leczo z białą papryką... w niej czuć szczególnie smak lata

Portret użytkownika Mirra

Witam ponownie. leczo robię od lat, ale nigdy z cukinią, tak mnie urzekł kolor Twojej wersji, że się nie oparłam i dobrze bo jest nie tylko smacznie ale kolorowo. Gratulacje i pozdrowienia

Portret użytkownika anka

Cieszę się, że mogę coś doradzić i dziekuję za dobre wieści :)). Leczo z cukinią robi zawsze moja Mama, innej wersji sobie nie wyobrażam!

serdeczności A.

Portret użytkownika marti

zrobiłem sobie wedle wskazówek. właśnie czas na drzemkę po zjedzeniu. pyszne było. Ale mnie kręcą takie kobiety.

Portret użytkownika anka

Najlepszy czas na leczo :)

Portret użytkownika Dorota Szcząchor-Wójcik

Robiłam już leczo wg tego przepisu dwa razy. Jest przepyszne. Mąż nie może się nachwalić :)