Gruszki w syropie

Gruszki to mój ulubiony „przetwór”. Pamiętam z dzieciństwa, jak ratowały mnie od nagłego i niespodziewanego spadku cukru. Oczywiście pierwszą pomocą zawsze był cukier puder, kakao granulowane i rodzynki, ale kiedy brakło i tego, schodziłam do piwnicy. Teraz jest to słodycz numer 1, ze specjalną półką w spiżarni.

Gruszki w syropie
Składniki: 
  • 2 kg twardych gruszek
  • litr wody
  • 0,5 kg cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego
  • cukier waniliowy
  • goździki (kilka)

Gruszki umyć, obrać i pokroić na połówki lub ćwiartki. Składniki (tj. wodę, cukier, cukier wanilowy, kwasek cytrynowy, cynamon) na zalewę zagotować w dużym garnku. Wrzucić gruszki i pogotować aż trochę zmiękną, ale nie za bardzo. Gruszki przełożyć do wyparzonych słoików. Układać je ciasno lub swobodnie, w zależności od tego jak dużo syropu chcemy mieć w słoiku. Do każdego słoja wrzucić 2 goździki. Owoce zalać gorącym syropem. Słoiki zakręcić wyparzonymi zakrętkami i poddać 15 minutowej pasteryzacji.

W razie napadu słodyczowego szału - odkręcić słoik!
 

Ten przepis zrobili:

Średnia: 4.1 (głosów: 12)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Ewa

właśnie ma spadek cukru... zjadłabym gruszke polaną płynną czekoladą ;-)

Portret użytkownika anka

jak będziesz w okolicy, to Ci taką zrobię:) a teraz skocz do kiosku po batonik, albo chociaż myknij posłodzoną kawkę z mlekiem.

Portret użytkownika Ewa

zrobiłam wg sugestii ;) batonik zastąpiłam szarlotką Pani Danusi z Łomianek

Portret użytkownika anka

a dobra to szarlotka?

Portret użytkownika Ewa

autorka twierdzi, że za długo w piecu była... a mi wyjątkowo smakowała. A ja w weekend zamierzam zrobić murzynka z twojego przepisu :)

Portret użytkownika anka

załatw przepis od Autorki :) mam tyle jabłek w słoikach, muszę dobrą szarlotkę wyczarować:)
daj znać jak akcja z murzynem wyszła :)

Portret użytkownika ifcia

Właśnie biorę się za te gruszki. Kupiłam konferencje, mam nadzieję, że wyjdą świetne:-)

Portret użytkownika anka

Czy konferencja ;) się udała?

Portret użytkownika Ewa

Murzynek ekstra! To jest dla mnie hit! Szybko, sprawnie i pysznie. Zmodyfikowałam troche, dodałam gruszki (a propos ostatniego Twojego przepisu :) i zrobiłam polewę czekoladową z przywiezionej przez kumpele portugalskiej kulinarnej czekolady! Mniam!

Portret użytkownika anka

Superowo:) kreatywność 10 na 10!

Portret użytkownika ifcia

Tak, tak, "konferencja" bardzo udana!!! Pięknie prezentuje się w słoikach, toteż siedzą sobie jeszcze one na blacie w kuchni, a nie na półce w spiżarni:-)

Portret użytkownika Iza

Przepis super!!! Prowadzę z mężem sad więc oby więcej takich przepisów z owoców;)

Pozdrawiam;)

Portret użytkownika anka

Chcę do tego sadu!!! :) Wiem co przeżywasz, kiedy widzisz owoce, duże ilości owoców! Serdeczności, Anka

Portret użytkownika Iza

Do sadu zapraszam;) Potrzebuje jakiegoś sprawdzonego przepisu na brzoskwinie i śliwki w syropie.... może coś?

Portret użytkownika anka

Śliwek ani brzoskwiń nie zalewałam syropem, ale myślę, że można je zrobić według przepisu na gruszki. Tylko z brzoskwiń, po uprzednim sparzeniu, należy zdjąć skórkę, a śliwek, o ile są miękkie, nie gotować lub gotować bardzo krótko. Moja kuchnia zapełniona obecnie zapasteryzowanym leczo. Miłego :)

Portret użytkownika Iza

Spróbowałam z brzoskwiniami... są świetne! Prawie takie same jak te z puszki tylko oczywiście dużo zdrowsze;) Ja też "walczę" z leczo, dopiero 8 słoików zrobione;)

Pozdrawiam;)

Portret użytkownika anka

świetnie! muszę się rozejrzeć za brzoskwiniami, naszła mnie chęć przetwarzania:) miłego!