Tort czekoladowo kawowy

Wyjątkowo wredny maj. Wirusy czepiają się nas jak rzep psiego ogona. Dzieci chorują na zmianę, a urodziny synusia wyprawiamy na raty. Stąd majowe szaleństwo tortowe. Biszkopt robię już z zamkniętymi oczami, a masę czekoladową przetestowałam na wszelkie sposoby. W ostatniej wersji tortu, podstawą masy czekoladowej jest budyń, który nadaje jej lekkości. Kawowa masa na bazie śmietany to też smakowa wersja lajt. A śmietankowe rozetki na "tortowym dachu" to już krok w chmury.

PS Zdjęcia zdradzają, że torty były conajmniej dwa. Wersja z koralikami, to odpowiedź na, wpisane w moją naturę, roztargnienie. Bez szprycy i rękawa, których zapomniałam, w domu sezonowego zamieszkania, śmietankowych rozetek nawet Salomon nie wyczaruje.

Tort czekoladowo kawowy
Składniki: 

Biszkopt (tortownica ok 30 cm):

  • 10 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżki oliwy

Masa czekoladowa:

  • 2 budynie śmietankowe
  • 1,5-2 gorzkie czekolady
  • kostka masła
  • 0,5-1szklanki cukru pudru (w zależności od tego jak słodki ma być tort)
  • 3 szklanki mleka

Masa kawowa:

  • 400 g śmietany 30%
  • naturalny,gesty serek homo lub mascarpone 200 g
  • szklanka sypkiej kawy cappuccino
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan fixu

Zdobienie tortu bitą śmietaną:

  • 200 g śmietany 30%
  • 200 g naturalnego, gęsto serka homo lub mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • opakowanie śmietan fixu
  • mała paczka zmiażdżonych herbatników, do obsypania boków    

Biszkopt

Żółtka utrzeć z cukrami, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dolać oliwę. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z całością. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Piec ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni. Ciasto można wyjąć po uprzednim sprawdzeniu, czy jest suche, drewnianym patyczkiem (zapałka, wykałaczka).

Masa czekoladowa

Czekolady rozpuścić z 2-3 łyżkami mleka. Przygotować budyń, tzn 2 szklanki mleka zagotować i wlać do niego rozpuszczone w szklance mleka, budynie. Dodać cukier i kostkę masła, delikatnie mieszać, aż się rozpuści. Wlać rozpuszczoną czekoladę i pomieszać. Smarować ciepłą masą.

Masa kawowa

Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem. Kończąc ubijanie dodać kawę, jednocześnie zmniejszając obroty miksera. Dodać serek i całość delikatnie wymieszać łyżką.

Biszkopt podzielić na 3 części. Każdą nasączyć przegotowaną wodą z cytryną i cukrem lub naparem kawowym. Tort przekładać masami w dowolnej kolejności. Przełożony biszkopt otulić masą czekaldową, bo zawarte w niej masło, idealne scali całość.

Zdobienie

Boki tortu obrzucić zmiażdżonymi herbatnikami. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać serek i wymieszać wszystko łyżką. Do zdobienia użyć szprycy i rękawa.

Tort najlepiej smakuje na drugi dzień, po kilkugodzinnym  leżakowaniu w lodówce.

 

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Magdalena Mikulska

Noo kazali mi napisać, że był smaczny ten tort !! ale naprawdę był bardzo dobry... ;) jadłam osobiście i żadnych skutków ubocznych ;) polecam!!!

Portret użytkownika Marcin Krawczyk

Mnie nie kazali nic pisać, a oblizywałem się od ucha do ucha!
ANKA TAK DALEJ!

Portret użytkownika Ewa

Zuk za niedługo ma urodziny, może by tak ciocia zrobiła torta ;-)?

Portret użytkownika anka

Zrobiłaby, a co? :))) tylko jak to rozwiązać logistycznie?

Portret użytkownika Ewa

Hmm... wpadniecie znowu??? ;-)))