Baba drożdżowa

Wielki Piątek, godzina 21.25. Pominę dziś wstęp, skupię się na wykonaniu, bo baba wyszła na medal!

Baba drożdżowa
Składniki: 
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 6 żółtek
  • 50 g drożdży
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • łyżka cukru waniliowego
  • garść rodzynek
  • szczypta soli
  • jajo do smarowania

Zacząć od przygotowania rozczynu. Drożdże pokruszyć. zalać je delikatnie podgrzanym mlekiem, dodać łyżkę cukru (z całości) i 100 g mąki (z całości). Pomieszać, aby powstała gładka masa. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Rozczyn powienien podwoić swoją objętość.

Masło roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do wyrośniętego rozczynu. Dodać pozostałe składniki i zarobić ciasto, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Przygotować dużą formę na babkę i wysmarować ją masłem. Formę wypełnić do 1/3 wysokości. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 2 godziny. Wyrośniętą babkę posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 60 minut. Pierwsze 10 minut w 200 stopniach, pozostałe 50 w 180. 

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Anonim

Pani Aniu, babka pięknie wyszła. Do kawy - idealna.
Ja odwracam babkę "do góry nogami" i polewam lekkim, cytrynowym lukrem. Wtedy dopiero wdać jej urodę :-) Pozdrawiam .