- 15 dag masła
- 20 dag mąki
- żółtko
- 25 dag mrożonego zielonego groszku
- 50 dag pieczarek
- szklanka ryżu
- szczypta curry
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
surówka z pora i jabłka
- 2 duże pory
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
Przesiej mąkę na stolnicę,
popraw fartuch i spódnicę.
Dodaj masło, żółtko świeże,
w zwinność twoją bardzo wierzę.
Zagnieć ciasto gładko, sprawnie,
niech ci z głowy włos nie spadnie!
Tortownicę smaruj masłem,
wyściel całość owym ciastem.
Gdy ci wałek tylko wadzi,
Użyj dłoni, Anka radzi.
Szatkuj, podsmaż dwie cebulki,
rozmroź prędko groszku kulki.
Gotuj ryż w dwóch szklankach wody,
Dodaj curry wedle mody.
Obierz, pokrój, smaż pieczarki,
Przerzuć do sporawej czarki.
Połącz wszystko ze śmietaną,
zgrabnie łyżką zabełtaną.
Sól i pieprz mile widziane,
chętnie przeze mnie sypane.
Przełóż całość do foremki,
dziś nie utniesz sobie drzemki.
200 stopni daj do pieca,
by nie wyszła z tego heca.
Trzy kwadranse w piekarniku.
I już właściwie po krzyku.
O litości, moja głowo!
Muszę dodać jeszcze słowo!
Dziesięć minut przed wyjęciem,
startym sercem posyp z wdziękiem.
Niechaj w cieple z wolna mięknie,
ciut papryki i jest pięknie.
Może nikt mnie nie wyśmieje,
ryż bez pora nie istnieje.
Zatem ściachaj pora drobno,
zetrzyj jabłko, bo podobno
jabłko tłumi pora ostrość.
Z tą sałatką toż to boskość.
Daj majonez wraz z jogurtem,
Do miseczki, razem, hurtem.
Ryż gotowy? Jedz na ciepło.
zimny to prawdziwe piekło.
Jam to jadła, kosztowała,
domownikom serwowała.
P.S.
Te porady od Barbary,
kulinarnej krisznej hary.
Tu coś szepnie i podpowie,
wszystkim wyjdzie to na zdrowie.
Odpowiedzi
CO Z TYM JABŁKIEM I POREM W
CO Z TYM JABŁKIEM I POREM W KTORYM MOMENCIE TO DODAC I DO CZEGO ?
Dzięki za czujność,
Dzięki za czujność, rzeczywiście nie napisałam, że te jabłka i pory to składniki sałatki :) poprawiłam, dzięki i pozdrawiam