Tarta dyniowa z mozzarellą

A jednak przetrwała, pięć miesięcy w niezbyt chłodnej piwnicy. Po przepołowieniu okazała się soczysta, jędrna, idealna. Rozkroiłam, wydrążyłam i upiekłam. Kiedyś dostałam miły list od sympatycznej Marzeny z propozycją przygotowania dyni. Skorzystałam. Zamiast zapiekanki, wyszła mi tarta. Ale jaka tarta!

Tarta dyniowa z mozzarellą
Składniki: 

Ciasto

  • 20 dag mąki
  • 100 g masła
  • 40 ml zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 80 dag obranej dyni
  • 3/4 szklanki łuskanego słonecznika
  • 250 ml śmietany 12%
  • 25 dag mozzarelli
  • jajo
  • przyprawy (curry, kurkuma, sól. pieprz, czerwona papryka)
  • 5 ząbków czosnku
  • szklanka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%

 

Ze składników na ciasto zagnieść jędrną kulkę. Ciasto włożyć na godzinkę do lodówki, żeby porządnie się schłodziło. Dynię pokroić w kostkę, słupki lub grubsze plasterki, rozłożyć na wyścielonej papierem blasze, posypać przyprawami typu curry, kurkuma, papryka słodka lub pikantna i delikatnie posolić. Włożyć do piekarnika na około 20 minut – temp 175 stopni.

Słonecznik wrzucić na patelnię i prażyć na niewielkim ogniu, bez przykrycia, ciągle mieszając. Słonecznik będzie uprażony po kilku minutach, kiedy nabierze przyjemnie brązowego koloru.

Do śmietany z przyprawami typu sól, pieprz, papryka, kurkuma, curry wbić jajo, wcisnąć czosnek, dokładnie pomieszać, dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę, pomieszać. Przygotować formę do tarty, posmarować ją masłem i wyłożyć ją rozwałkowanym ciastem, tak aby powstał wysoki brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem. Podpiekać ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Ciasto wyjąć, nałożyć na nie podpieczoną dynię, prażony słonecznik i mozzarellę ze śmietaną. Wyrównać łyżką i piec ok 30-40 minut w tem 190-200 stopni.

Aby przygotować sos należy do śmietany czy jogurtu dodać sól, wcisnąć czosnek, dodać szczyptę papryki, zamieszać i spróbować. Ewentualnie przyprawić do smaku.

Nikt jeszcze nie głosował

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Miałam przyjemność degustowania tego cudu :-) Jak wszystko, co wychodzi spod ręki Ani, tarta była wyśmienita. Chętnie zjadłabym jeszcze ;-) Na pewno zrobię taką, jak tylko pojawią się dynie. Tylko z dodatkiem kurczaka pod mojego mena :-)

Portret użytkownika matleen

Wygląda zachęcająco. Na pewno szybko znikła ze stołu.
Pozdrawiam

Zapraszam do mnie http://slodkieokruszki.blox.pl

Portret użytkownika Renata Stolarczyk

zakochalam sie w tej tarcie:))) wyszła idealna, przepyszna!!!!

Portret użytkownika anka

:) bosko