Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami
Składniki: 
  • kostka masła
  • 4 jaja
  • 13 łyżek cukru
  • 16 łyżek mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • śliwki (pokrojone w ćwiartki) ok 30 dag

Tortownica o średnicy 24, wysmarowana tłuszczem i obsypana mąką.
Temp pieczenia 170-180 stopni, czas pieczenia 30-40 minut

Przepis ten od Cioci Jasi,
która w kuchni dość pitrasi.
Na rodzinnym raz spotkaniu,
szkoliła mnie w gotowaniu.
Stąd ten przepis ucierany,
na placuszek cud maślany.

Jaja z cukrem ubij proszę,
masła dodawaj po troszę.
Grudki z masła pozostały?
Nie martw się, mnie też powstały!
Teraz dodaj mąkę, proszę,
jogurt, do pieczenia proszek.

Całość dobrze pomieszana?
I na blachę już przelana?
Owoc pokrój na ćwiarteczki,
ułóż równo twe śliweczki.
Piecz około pół godziny.
Wielkie dzięki dla Janiny.

Średnia: 4 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Mirra

Anka, placek wygląda jak cudna śliwkowa rozetka (szczególnie na pierwszym zdjęciu), jutro w drodze z pracy zakupię śliwki i będę piec, dam znać jak mi poszło
Pozdrawiam

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Przychylam sie do wpisu koleżanki powyżej :-) Ciasto wygląda przecudnie szczególnie na tym pierwszym zdjęciu. Ja juz widziałam w kawałkach, także nie miałam świadomości, jak pieknie wyglądało przed pokrojeniem :-)
A po pokrojeniu...piękny żółty kolor, wyjątkowy maślany smak i pyszne śłiweczki ;-)
Całość super!!!

Portret użytkownika anka

Dzięki serdeczne:) Mirra, koniecznie daj znać co z rozetką! Pozdrawiam!!!!

Portret użytkownika Mirra

Rozetka w piekarniku, Anka, a ile dałaś proszku do pieczenia?, ja dałam czubatą łyżeczkę. Wprowadziłam trochę modyfikacji, 1/3 cukru zastąpiłam cukrem trzcinowym, a 1/3 mąki pszennej mąką razową, wracam do mojego ciasta, dam znać jaki był wynik moich modyfikacji
Pozdrawiam

Portret użytkownika Mirra

Modyfikacje rozetce nie zaszkodziły, nie jest tylko tak żółta jak Twoja z powodu dodatku cukru trzcinowego i mąki razowej, musiałam spróbować ciepłą, jest pyszna.

Portret użytkownika Anna Marasek

Widać, że masz doświadczenie w kuchni, bo proszku dałaś idealnie, ja zapomniałam dodać w składnikach...Twoja rozetka mniej żółta, ale za to zdrowsza:) Pozdrawiam Mirra!
PS Wybacz zwłokę w odpowiedzi, ale przez 2 dni jestem "dorywczo" przy komputerze:)