Kiszone ogórki

Mój dom ostatnio do złudzenia przypomina spiżarnię, choć temperatura i wilgotność zwrotnikowa. Lodówka załadowana ogórkami, cukinią, patisonami, fasolą mamutem etc. Ogórki kiszę, cukinę pasteryzuję, a fasolę mrożę. Wszystko to na jesienno - zimowe smutki. Powiewy lata, zimową porą są bezcenne.

Ogórki kiszone
Składniki: 
  • ogórki (ok 10 kg na 10 słoików)
  • czosnek ( ząbek na słoik)
  • chrzan (4 cm słupek na słoik)
  • koper (łodyga  z gniazdem nasiennym na słoik)
  • woda (wrzątek, ok 5 litrów na 10 słoików)
  • sól (kopiasta łyżka na litr wody)

Litrowe słoiki umyć i wyparzyć. Tak samo postapić z zakrętkami. Ogórki zamoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na godzinę, następnie dokładnie je umyć pod bieżącą wodą. Czosnek podzielić na ząbki, obrać i opłukać. Chrzan obrać ze skóry i pokroić w 4 cm słupki. Koper opłukać i połamać, tak aby zmieścił sie do słoja. Zagotować garnek z wodą  i posolić. Na każdy litr wody dać kopiastą łyżkę soli. Każdy słoik wypełnić ciasno ogórkami, dodać ząbek czosnku, chrzan i koper. Każdy słoik zalać gorącą słoną wodą. Jeśli chodzi o temperaturę wody, to toczą się na ten temat spory. Jedni zalewają zimną, inni gorącą. Należę do tych drugich. Słoiki należy mocno dokręcić i odwrócić do góry dnem. Na tydzień pozostawić w temperaturze pokojowej, później wynieść do chłodniejszego pomieszczenia.

Średnia: 5 (1 vote)

Odpowiedzi

Portret użytkownika Joanna Płytycz

Od tych ogórków zaczęła się moja przygoda z przetworami.
Tylko z moich 10kg wyszło mi znacznie więcej niż 10 litrowych słoików ;-)

Portret użytkownika Krystyna

Ja robie identycznie tylko patyczkiem do szaszlykow przekuwam ogorki w trzech miejscach .Sa wtedy bardzo twarde ....

Portret użytkownika anka

O tym sposobie nie słyszałam, wypróbuję :)